donderdag 30 november 2023

Het zwarte spul onder onze banden moet schoner

Vandaag staat in de Volkskrant, in een serie over duurzamer transport, een artikel over schoner asfalt, op basis van lignine i.p.v op bitumen. Al eerder schreven we over dit plantaardige bindmiddel voor asfalt waar onder andere Ecofalt in Enschede mee werkt. Voor het artikel in de Volkskrant klik hier

zaterdag 25 november 2023

De rechter verleent de Asfaltcentrale uitstel 1Twente

Op 1Twente staat ook nog een artikel over het door de rechter verleende uitsel en met een korte terugblik op de politieke markt. Klik hier voor de link naar het artikel.

vrijdag 24 november 2023

De rechter verleent de Asfaltcentrale uitstel Tubantia

De rechter heeft de ACT uitstel verleend om te kunnen voldoen aan de eisen van de gemeente met betrekking tot de PAK's. De rechter buigt zich nog over de bewering van de ACT dat ze wel aan de eisen voldoen. In dit artikel in Tubantia lees je er meer over. We zijn natuurlijk erg teleurgesteld, nu de rechter de belangen van de ACT voor laat gaan op die van de gemeente en dus ook buurtbewoners. We zullen bespreken wat we hier aan kunnen doen. 

woensdag 22 november 2023

Kort verslag politieke markt over ACT

Op de politieke markt over de Asfaltcentrale (ACT) gisteren waren veel bezorgde omwonenden aanwezig. Dank voor deze ondersteuning. De aanwezige raadsleden waren hiervan en van onze inbreng onder de indruk. Een bevestiging voor hun dat de problemen die de ACT veroorzaakt, zoals stankoverlast en de uitstoot van PAK's en benzeen bij de bewoners leven. 

De presentaties door de Omgevingsdient Twente (ODT) en door de ACT brachten niets nieuws. Men verschuilt zich achter de mening van de GGD dat de gezondheid van bewoners niet in gevaar is. Over dat standpunt van de GGD gaan we nog met hen in discussie. Wanneer de Asfaltcentrale drie weken in productie is, wordt de totale uitstoot verdeeld over het gehele jaar, terwijl je in deze drie weken de totale uitstoot van stank en Zeer Zorgwekkende Stoffen over je heen krijgt. 

De politieke partijen hebben voor ons gevoel goede, gerichte vragen gesteld aan aan de gemeente, ODT en ACT. De reactie van de ACT op de vragen over een hogere schoorsteen of verhuizen naar een andere plek waren zoals verwacht; wat de ACT geld kost, is geen item. Het idee van een hogere schoorsteen zou nieuw voor haar zijn, terwijl wij weten dat dit eerder aan de orde is geweest. De SP heeft nadrukkelijk gevraagd na te denken over verplaatsing van de ACT. We zijn benieuwd naar het antwoord. 

Er werd door de ACT gesuggereerd dat op 17 oktober 2023 weer een officieel onderzoek heeft plaatsgevonden. Dat is naar onze informatie niet het geval; zij hebben getest op de uitstoot met gebruikmaking van kool. Het was dus een eigen onderzoek. 

Het beeld zou kunnen blijven hangen dat op basis van dit onderzoek aan alle normen voldaan is. Daarom hebben wij een aanvulling op onze presentaties naar de gemeenteraad gestuurd. Daarin hebben wij ook kritiek op de uitspraak dat de gemeente handhaaft en dat deze handhaving transparant zou zijn. Die aanvulling kun je hier lezen.

13 december hebben we een nieuw overleg met de gemeente, ODT en GGD. Wij hebben voorlopig de volgende agendapunten aangeleverd:

- politieke markt en de gevolgtrekkingen;
- stand van zaken na gerechtelijke uitspraak over aanvraag uitstel ACT, LOD, extra meting OD Arnhem;
- maatregelen ACT, stand van zaken, ook vergunningen (shelter/poort en koolstoffilter);
- meldingen naar ODT: wat gebeurt ermee, hoe zinvol is dit voor de ODT, hoe terug communiceren naar melders?;
- GGD; hoe risicovol voor de gezondheid is de uitstoot van de ACT, niet alleen volgens modelberekeningen, maar ook tijdens piekbelastingen;
- communicatie gemeente naar burgers

We blijven jullie op de hoogte houden via deze blog. Mochten er vragen of opmerkingen zijn, dan horen wij dat graag.

    





zaterdag 18 november 2023

Politieke markt dinsdag 21 november

HERINNERING!!!!!

We komen nog even terug op de politieke markt waarover we eerder schreven.

Dinsdag 21 november houdt de gemeenteraad van Hengelo een politieke markt over de luchtkwaliteit in onze gemeente. De rol van de Asfaltcentrale staat daarin centraal. Maar iedereen in Hengelo Zuid ,en soms verder weg, weet dat er vaak ook andere vieze geuren dan asfalt alleen te ruiken zijn, zoals huisvuil - en compoststank door Twence, een veevoederlucht van de Op- en Overslag Twente, en soms hangt er een sterk chemische geur die niet te plaatsen is. En welke zorgwekkende stoffen zitten er achter deze geuren, wat ademen we in dat slecht is voor onze gezondheid, misschien zelfs wel kanker kan veroorzaken?

In Hengelo Zuid is een flyer verspreid; wij hopen dat veel mensen de politieke markt bezoeken, ondanks het late tijdstip - 21.00 uur (op de flyer staat 20.45, maar het is iets verschoven) - en de interland op tv. Buuroverlegact maakt zich sterk voor een betere luchtkwaliteit in Hengelo en een aantal mensen heeft al aangegeven spreektijd te willen. 



donderdag 16 november 2023

Schoner asfalt produceren

Een groot probleem bij het produceren van traditioneel asfalt is het verplicht gebruiken door asfaltcentrales van gerecycled bitumen. De oliehoudende ingrediënten daarin zorgen voor nog meer stank en uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen. Daarnaast heeft de Asfaltcentrale Twente de wens energiezuiniger te stoken. Dat levert op zich minder emissie op, maar tegelijkertijd is de pluimstijging minder groot, wat weer minder verspreiding van de uitstoot betekent. Dus is het voor ons maar de vraag wat de uiteindelijke winst daarvan voor omwonenden zal zijn. De maatregelen die de ACT wil nemen om overlast te voorkomen lijken ook een beetje op pleisters plakken op een hevig bloedende wond: een shelter om bitumen droog te kunnen opslaan, een poort als afdichting, een koolstoffilter plaatsen, waarvan de werking onbewezen en discutabel is.

Wat is volgens ons dan wel een alternatief voor asfaltcentrales? In Enschede laat Ecofalt zien dat je ook met een plantaardig bitumen asfalt kunt maken. Dit asfalt wordt zonder te verhitten geproduceerd, met energie uit eigen zonnepanelen, en nog belangrijker: ZONDER UITSTOOT van Zeer Zorgwekkende Stoffen als benzeen, en PAK's en ZONDER STANK!!!!. Ecofalt claimt dat hun asfalt gebruikt kan als overlaag bij bestaande asfaltwegen, maar ook bij nieuwe wegconstructies. Bovendien zou de levensduur hetzelfde of langer zijn dan bij regulier asfalt. 


Bron: https://www.ecofalt.nl/watisecofalt/


Ook Infrasite, een platform voor de wegenbouw, aannemers, spooraanleg et cetera is erg positief en optimistisch over de nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot plantaardig asfalt. Zie daarvoor dit artikel op hun site en een aanvullend artikel op hun site over de grondstof. Onderzoek vanuit de Universiteit van Wageningen en de innovatiev kracht van bedrijven zouden hier tot een versnelling aan moeten kunnen geven.

De situatie met een vervuilende Asfaltcentrale Twente dichtbij oprukkende woonwijken lijkt ons onhoudbaar, zeker met de geplande aantallen nieuwe woningen in het paradepaardje van de gemeente, Hart van Zuid. Laat de gemeente Hengelo de ACT helpen met een nieuwe start, op een plek verder van woonwijken en met de nieuwste productiemethoden.  

zondag 12 november 2023

Asfaltcentrale vraagt meer tijd bij de rechter

De Asfaltcentrale Twente (ACT) heeft deze week in een kort geding bij de bestuursrechter gevraagd om meer tijd om aan de normen voor de uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen, in dit geval PAK's, te voldoen. Voor de gemeente Hengelo is het genoeg geweest, volgens haar heeft de ACT nu genoeg tijd gehad. Op 21 oktober liep een 'Last onder dwangsom' van de gemeente af waarin een boete wordt opgelegd. als op die datum niet aan de norm is voldaan. In de Tubantia stond een uitgebreid verslag.  Vóór 21 november (Politieke markt) zal er waarschijnlijk een uitspraak van de rechter zijn.

Een van de argumenten die de ACT eerder heeft aangehaald is dat de gemeente nu op 16 PAK's de luchtkwaliteit beoordeelt en niet meer op 8; dit zei de directeur in een interview met Tubantia op 18 oktober . ACT vindt dat niet rechtvaardig, maar het is gewoon het gevolg van een landelijke wet. Je zou dus kunnen zeggen dat de ACT al jaren de wet overtreedt, omdat door de gemeente Hengelo eerder uitgegaan werd van 8 PAK's. De milieugroep Mobilisation of Envirnment MOB) heeft de gemeente daar op gewezen.

De gemeente wil dat de ACT twee keer per jaar gaat meten op ZZS. De ACT vindt één keer genoeg en spant ook om deze reden die rechtszaak aan. De gemeente zegt vervolgens dat ze dan zelf laat meten. De SP heeft in de gemeenteraad vragen daarover gesteld. Kan een bedrijf dit zomaar naast zich neerleggen, vragen wij ons af. En wie betaalt dan de kosten voor de meting? Wat zegt het een en ander over de 'goede wil' van de ACT?

BuurtoverlegACT vindt dat de gemeente strak moet handhaven. Het gaat om de gezondheid van de omwonenden. Zolang de uitstoot niet aan de norm voldoet, zou naar ons idee de productie stilgelegd moeten worden. Al jaren worden normen overschreden. Naar ons idee niet alleen de wettelijke normen, maar ook morele normen. Hoe kan het dat burgers zo vaak in een zo vieze lucht moeten leven dat alle ramen en deuren gesloten moeten worden en dat buiten verblijven onaangenaam is? Kan een zo vervuilende industrie nog wel zo dichtbij  een steeds grotere woonwijk? Is Nijmegen geen goed voorbeeld voor Hengelo? 



vrijdag 10 november 2023

Stankoverlast? Ga het alsjeblieft melden!!

Je ervaart dat het stinkt in de buurt, naar teer, asfalt, veevoeder, compost, vuilnis of wat dan ook? Je moet misschien de ramen sluiten en je ventilatiesysteem uitzetten? Je maakt je zorgen over wat die stank  betekent voor je gezondheid? Ga het alsjeblieft melden bij de Omgevingsdient Twente (ODT). Dat kan via het klachtenformulier op hun website, maar je kunt ook een mail sturen naar info@odtwente.nl. Misschien denk je: wat wordt er gedaan met deze meldingen? De ODT kan alleen handelen als ze informatie hebben over overlast. 

In december hebben we weer een gesprek met de gemeente waarin we ook de meldingen bespreken.

donderdag 9 november 2023

Brief van Asfalt Stinkt Landelijk aan staatsecretaris Heijnen

Vandaag is er door Asfalt Stinkt Landelijk, een informatieplatform waarin omwonenden en omwerkenden van asfaltcentrales verenigd zijn een brief verstuurd naar staatssecretaris Heijen van Infrastructuur en Waterstaat. In deze brief wordt aandacht gevraagd voor de problematiek van de giftige uitstoot van de asfaltcentrales. Ook Rob van Geelen heeft namens BuurtoverlegACT deze brief ondertekent. Klik hier voor de brief  

Inschrijven voor nieuwe berichten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten van ons BuurtoverlegACT? 

Stuur dan een mailtje naar buurtoverlegact@gmail.com.


dinsdag 7 november 2023

Politieke markt

Er is in het presidium van de gemeenteraad besloten dat het onderwerp luchtkwaliteit op de agenda van de zogenaamde Politieke Markt van dinsdagavond 21 november staat. De aanvang is waarschijnlijk 20.45 uur in het stadhuis. Uitgangspunt is dit MEMO dat aan de gemeenteraad vertrekt is. Bewoners kunnen inspreken (max 5 minuut per inspreker). Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat bewoners zich daar laten zien en daar van zich laten horen. Rob en Johan zullen  gebruik maken van de spreektijd. Hopelijk willen meer mensen dat. Maar nog belangrijker is: kom met zoveel mogelijk mensen, laat zien dat we de overlast zat zijn! 

Gemeente Nijmegen koopt Asfaltcentrale Nijmegen op

Uitgebreid in het nieuws vandaag is de opkoop door de gemeente Nijmegen van de asfaltcentrale daar.

Hopelijk doet een goed voorbeeld volgen in hengelo.



maandag 6 november 2023

Gesprek met Burgerbelangen

Vanmorgen hadden Andrea, Janine, Mark en Johan een gesprek met de heren Han Daals en Tonny Noordman van Burgerbelangen, op dit moment de grootste fractie in de Hengelose gemeenteraad. Wij troffen opnieuw politici die zich graag en met een goed luisterend oor lieten informeren over onze zorgen en inzichten betreffende de Asfaltcentrale Twente. Zij delen onze zorg en zullen zich actief opstellen om onze zorgen te verlichten, zo is toegezegd. Zij zullen daartoe ook contact opnemen met de SP en PvdA. De eerste actie zal zijn de ondersteuning in het presidium voor een politieke markt over dit onderwerp en meer in het algemeen over de luchtkwaliteit in Hengelo. Zie daarvoor ook dit memo, wat op dit moment voor de meeste fracties de bron van kennis hierover is.