zondag 12 november 2023

Asfaltcentrale vraagt meer tijd bij de rechter

De Asfaltcentrale Twente (ACT) heeft deze week in een kort geding bij de bestuursrechter gevraagd om meer tijd om aan de normen voor de uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen, in dit geval PAK's, te voldoen. Voor de gemeente Hengelo is het genoeg geweest, volgens haar heeft de ACT nu genoeg tijd gehad. Op 21 oktober liep een 'Last onder dwangsom' van de gemeente af waarin een boete wordt opgelegd. als op die datum niet aan de norm is voldaan. In de Tubantia stond een uitgebreid verslag.  Vóór 21 november (Politieke markt) zal er waarschijnlijk een uitspraak van de rechter zijn.

Een van de argumenten die de ACT eerder heeft aangehaald is dat de gemeente nu op 16 PAK's de luchtkwaliteit beoordeelt en niet meer op 8; dit zei de directeur in een interview met Tubantia op 18 oktober . ACT vindt dat niet rechtvaardig, maar het is gewoon het gevolg van een landelijke wet. Je zou dus kunnen zeggen dat de ACT al jaren de wet overtreedt, omdat door de gemeente Hengelo eerder uitgegaan werd van 8 PAK's. De milieugroep Mobilisation of Envirnment MOB) heeft de gemeente daar op gewezen.

De gemeente wil dat de ACT twee keer per jaar gaat meten op ZZS. De ACT vindt één keer genoeg en spant ook om deze reden die rechtszaak aan. De gemeente zegt vervolgens dat ze dan zelf laat meten. De SP heeft in de gemeenteraad vragen daarover gesteld. Kan een bedrijf dit zomaar naast zich neerleggen, vragen wij ons af. En wie betaalt dan de kosten voor de meting? Wat zegt het een en ander over de 'goede wil' van de ACT?

BuurtoverlegACT vindt dat de gemeente strak moet handhaven. Het gaat om de gezondheid van de omwonenden. Zolang de uitstoot niet aan de norm voldoet, zou naar ons idee de productie stilgelegd moeten worden. Al jaren worden normen overschreden. Naar ons idee niet alleen de wettelijke normen, maar ook morele normen. Hoe kan het dat burgers zo vaak in een zo vieze lucht moeten leven dat alle ramen en deuren gesloten moeten worden en dat buiten verblijven onaangenaam is? Kan een zo vervuilende industrie nog wel zo dichtbij  een steeds grotere woonwijk? Is Nijmegen geen goed voorbeeld voor Hengelo?