donderdag 16 november 2023

Schoner asfalt produceren

Een groot probleem bij het produceren van traditioneel asfalt is het verplicht gebruiken door asfaltcentrales van gerecycled bitumen. De oliehoudende ingrediƫnten daarin zorgen voor nog meer stank en uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen. Daarnaast heeft de Asfaltcentrale Twente de wens energiezuiniger te stoken. Dat levert op zich minder emissie op, maar tegelijkertijd is de pluimstijging minder groot, wat weer minder verspreiding van de uitstoot betekent. Dus is het voor ons maar de vraag wat de uiteindelijke winst daarvan voor omwonenden zal zijn. De maatregelen die de ACT wil nemen om overlast te voorkomen lijken ook een beetje op pleisters plakken op een hevig bloedende wond: een shelter om bitumen droog te kunnen opslaan, een poort als afdichting, een koolstoffilter plaatsen, waarvan de werking onbewezen en discutabel is.

Wat is volgens ons dan wel een alternatief voor asfaltcentrales? In Enschede laat Ecofalt zien dat je ook met een plantaardig bitumen asfalt kunt maken. Dit asfalt wordt zonder te verhitten geproduceerd, met energie uit eigen zonnepanelen, en nog belangrijker: ZONDER UITSTOOT van Zeer Zorgwekkende Stoffen als benzeen, en PAK's en ZONDER STANK!!!!. Ecofalt claimt dat hun asfalt gebruikt kan als overlaag bij bestaande asfaltwegen, maar ook bij nieuwe wegconstructies. Bovendien zou de levensduur hetzelfde of langer zijn dan bij regulier asfalt. 


Bron: https://www.ecofalt.nl/watisecofalt/


Ook Infrasite, een platform voor de wegenbouw, aannemers, spooraanleg et cetera is erg positief en optimistisch over de nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot plantaardig asfalt. Zie daarvoor dit artikel op hun site en een aanvullend artikel op hun site over de grondstof. Onderzoek vanuit de Universiteit van Wageningen en de innovatiev kracht van bedrijven zouden hier tot een versnelling aan moeten kunnen geven.

De situatie met een vervuilende Asfaltcentrale Twente dichtbij oprukkende woonwijken lijkt ons onhoudbaar, zeker met de geplande aantallen nieuwe woningen in het paradepaardje van de gemeente, Hart van Zuid. Laat de gemeente Hengelo de ACT helpen met een nieuwe start, op een plek verder van woonwijken en met de nieuwste productiemethoden.