woensdag 22 november 2023

Kort verslag politieke markt over ACT

Op de politieke markt over de Asfaltcentrale (ACT) gisteren waren veel bezorgde omwonenden aanwezig. Dank voor deze ondersteuning. De aanwezige raadsleden waren hiervan en van onze inbreng onder de indruk. Een bevestiging voor hun dat de problemen die de ACT veroorzaakt, zoals stankoverlast en de uitstoot van PAK's en benzeen bij de bewoners leven. 

De presentaties door de Omgevingsdient Twente (ODT) en door de ACT brachten niets nieuws. Men verschuilt zich achter de mening van de GGD dat de gezondheid van bewoners niet in gevaar is. Over dat standpunt van de GGD gaan we nog met hen in discussie. Wanneer de Asfaltcentrale drie weken in productie is, wordt de totale uitstoot verdeeld over het gehele jaar, terwijl je in deze drie weken de totale uitstoot van stank en Zeer Zorgwekkende Stoffen over je heen krijgt. 

De politieke partijen hebben voor ons gevoel goede, gerichte vragen gesteld aan aan de gemeente, ODT en ACT. De reactie van de ACT op de vragen over een hogere schoorsteen of verhuizen naar een andere plek waren zoals verwacht; wat de ACT geld kost, is geen item. Het idee van een hogere schoorsteen zou nieuw voor haar zijn, terwijl wij weten dat dit eerder aan de orde is geweest. De SP heeft nadrukkelijk gevraagd na te denken over verplaatsing van de ACT. We zijn benieuwd naar het antwoord. 

Er werd door de ACT gesuggereerd dat op 17 oktober 2023 weer een officieel onderzoek heeft plaatsgevonden. Dat is naar onze informatie niet het geval; zij hebben getest op de uitstoot met gebruikmaking van kool. Het was dus een eigen onderzoek. 

Het beeld zou kunnen blijven hangen dat op basis van dit onderzoek aan alle normen voldaan is. Daarom hebben wij een aanvulling op onze presentaties naar de gemeenteraad gestuurd. Daarin hebben wij ook kritiek op de uitspraak dat de gemeente handhaaft en dat deze handhaving transparant zou zijn. Die aanvulling kun je hier lezen.

13 december hebben we een nieuw overleg met de gemeente, ODT en GGD. Wij hebben voorlopig de volgende agendapunten aangeleverd:

- politieke markt en de gevolgtrekkingen;
- stand van zaken na gerechtelijke uitspraak over aanvraag uitstel ACT, LOD, extra meting OD Arnhem;
- maatregelen ACT, stand van zaken, ook vergunningen (shelter/poort en koolstoffilter);
- meldingen naar ODT: wat gebeurt ermee, hoe zinvol is dit voor de ODT, hoe terug communiceren naar melders?;
- GGD; hoe risicovol voor de gezondheid is de uitstoot van de ACT, niet alleen volgens modelberekeningen, maar ook tijdens piekbelastingen;
- communicatie gemeente naar burgers

We blijven jullie op de hoogte houden via deze blog. Mochten er vragen of opmerkingen zijn, dan horen wij dat graag.