zondag 24 maart 2024

Overleg met de gemeente 28 februari 2024

We doen pas nu verslag van dit overleg op 28 februari met de gemeente, ODT en ACT, aangezien er in dat overleg onder embargo door de ODT gemeld is dat er weer een onderzoek is geweest bij de ACT, waarbij opnieuw overschrijdingen zijn geconstateerd op PAK's, benzeen en formaldehyde. De ODT vroeg om dit voorlopig onder de pet te houden, aangezien het een voorlopige conclusie is en het rapport nog niet is vrijgegeven (de ACT heeft nog eerst inzage en weerwoord). Aangezien we betrouwbaar willen zijn, hebben we daarover niets naar buiten gebracht; nu echter op 24 maart 2024 in de Tubantia hierover een bericht is geplaatst, menen we dat ook wij hier een bericht kunnen plaatsen. Als het rapport definitief is en wij daar bericht van hebben gekregen, zullen we daar melding van doen. 

We hebben Marieke Sombekke van de gemeente gevraagd wat de gemeente van plan is te doen vóórdat de ACT weet begint te produceren, met de wetenschap dat er weer normen overschreden zijn. De gemeente gaat verder op de ingeslagen weg van de last onder dwangsommen. Het handhavingstraject is conform de landelijke handhavingsstrategie. Elke keer dat er overschrijdingen zijn, wordt een dwangsom verbeurd. dat moet bij iedere meting blijken en is ook afhankelijk van de uitspraak van de voorzieningenrechter (zie hiervoor ons volgende blogbericht). Totdat is deze na vier keer is 'volgelopen', dan moet er een nieuw vervolg bepaald worden. 

Er is afgesproken dat we zoveel mogelijk blijen melden bij de ODT. Marieke Sombekke gaat kijken of de cijfers van de meldingen ook naar ons gestuurd kunnen worden.

Wij verbaasden ons erover dat in het verslag over de politieke markt op de website van de gemeente de presentatie van de ACT staat en geen presentaties van ons. Er is toegezegd dat ook onze presentaties geplaatst worden. Dat is tot nu toe niet gebeurd, dus daar komen we op terug.

Daarnaast kunnen we melden dat we regelmatig contact hebben met de MOB over de overlast door de ACT. De MOB informeert ons bijvoorbeeld over hun juridische acties.