zondag 28 januari 2024

Kanker in de omgeving

'Kanker in de omgeving' is de titel van de presentatie door Paul Wensveen, arts bij de GGD. Paul had bij het laatste overleg met de gemeente, ODT en GGD aangeboden een presentatie te geven over de relatie tussen kanker en de omgeving. Wij hebben met een aantal mensen deze presentatie bijgewoond, omdat we ons zorgen maken over de invloed van de omgeving waar wij wonen - Hengelo Zuid - op onze gezondheid. 

Om met de conclusie te beginnen: in Hengelo Zuid ligt het aantal kankergevallen op het landelijk gemiddelde. Er zijn ook geen grote uitschieters naar boven of naar beneden als je kijkt naar de verschillende soorten kanker. Het Integraal Kankerinstituut Nederland geeft inzicht in het aantal kankergevallen per wijk. De website kun je hier bekijken. 

Op dit moment krijgt al bijna één op de twee Nederlanders kanker, mede doordat we ouder worden; het aantal kankergevallen stijgt met de leeftijd. Oorzaken voor het krijgen van kanker zijn of toeval of invloeden door de omgeving. De GGD kijkt bij onderzoek naar kankergevallen naar het ziektespoor (wat is de bevolkingsopbouw, welke kankergevallen zijn gemeld) en naar het milieuspoor (welke bronnen kunnen de oorzaak zijn van kanker) en de relatie tussen beide sporen.

Los van kanker, kan uitstoot zoals van de Asfaltcentrale klachten opleveren. Met name astmatici kunnen last ervaren en benauwd worden. Stank is daarbij een indicator. Stank kan ook andere overlast geven, zoals moeten sluiten van ramen en deuren, ventilatiesystemen uitzetten, niet buiten kunnen zitten, en als gevolg daarvan stress opleveren. Paul geeft aan dat hij namens de GGD graag een belevingsonderzoek zou willen doen onder de bewoners van Hengelo Zuid; hoe ervaren de mensen daar de kwaliteit van hun leefomgeving en met name de luchtkwaliteit? Een eerder voorstel daartoe is afgewezen vanwege de kosten (die volgens ons te overzien zijn). We zullen de politiek en gemeente benaderen met het verzoek de GGD  zo'n onderzoek te laten doen. 

Dank aan Paul Wensveen voor zijn duidelijke presentatie en deskundige uitleg.

Dank aan Rob van Geelen voor de gastvrijheid.