zondag 24 maart 2024

BuurtoverlegACT aanwezig bij de voorzieningenrechter



 Verslag voorlopige voorziening bij Rechtbank te Zwolle d.d. 19-03-2024.

 

Aanwezig bij deze zitting waren o.a. Marieke Sombekke, dhr. Van Dijk (advocaat gemeente Hengelo),

Reinier van Dijk en mevrouw A. Jacobs (ODT), dhr. Reinten met advocaat (ACT) , Andrea Borkent en Rob van Geelen (BuurtoverlegACT) 

 

Bij aanvang van de rechtszaak kwam het bezwaar van de ACT, dat Buurtoverleg ACT  geen belanghebbende in deze zaak is. 

 

Wij mochten aangeven waarom wij belanghebbende zijn. Hebben medegedeeld, dat we een groep van omwonenden zijn, die ongeveer anderhalf jaar geleden is ontstaan door klachten over de geuroverlast van de ACT. Dat Buurtoverleg een app-groep (ongeveer 30 bewoners) heeft gecreëerd, waar klachten hebben over geuroverlast gemeld worden. Ook hebben we aangegeven, dat BuurtoverlegACT een blog heeft waar mededelingen worden gedaan over o.a. het overleg met de gemeente Hengelo en andere belangrijke zaken met betrekking tot geuroverlast.

Op de vraag op welke afstand de bewoners van de ACT wonen hebben we aangegeven dat deze binnen een straal van 1 km wonen.

Hierna kwam de advocaat van ACT aan het woord. ACT heeft bezwaar, omdat BuurtoverlegACT geen vereniging of stichting is, geen contributie incasseert en zodoende geen rechtspersoon is.

Het besluit van de rechter was, dat we bij deze zitting aanwezig mochten zijn.

 

Tijdens deze zitting ging het heel veel over wettelijke regels en in de interpretatie van deze regels door de ACT en gemeente Hengelo.

 

De rechter stelde een vraag aan de heer Reinten of ACT de dwangsom van € 50.000 met een max van € 200.000 niet kon betalen, terwijl de ACT een jaaromzet heeft van ongeveer € 12.000.000.

De heer Reinten gaf niet direct hierop een antwoord, maar begon te vertellen dat het personeel van ACT bang is, dat deze dicht gaat. Ook waren er 2 personeelsleden vertrokken, waarvan er nog 1 vacant is. De rechter kapte de redevoering van de heer Reinten af, aangezien dit niets met de vraag te maken had.

 

Door de rechter werd aan ACT de vraag gesteld, waarom men nog steeds geen maatregelen heeft genomen om de waarde van benzeen en PAK´s te reduceren. Vanaf 01-01-2016 had men al actie kunnen/moeten ondernemen.

Hierop antwoordde de heer Reinten, dat ze nu wel bezig waren met onder andere een koolstoffilter. Echter zitten er milieuaspecten aan het verwijderen en vernietigen van deze filter. Hij gaf aan dat het nog niet bewezen was dat dit zou helpen. Landelijk is men nog steeds bezig diverse dingen te onderzoeken.

De rechter vond, dat ACT al veel eerder actie had kunnen ondernemen.

 

De heer Reinten was verbolgen over het feit dat de resultaten van het onderzoek door OD Arnhem van december 2023 tijdens een vergadering van de gemeente Hengelo met BuurtoverlegACT ter sprake zijn gekomen, terwijl ACT nog nergens van wist.

Ook was hij niet te spreken over de wijze waarop dit onderzoek heeft plaatsgevonden. ACT had namelijk bij dit onderzoek de koolstoffilter willen plaatsen om de resultaten met filter te kunnen meten. De OD Arnhem ging hier niet mee akkoord, omdat er voor de koolstoffilter geen vergunning was verleend. Ook is er door ACT nog steeds geen vergunning aangevraagd.

De rechter vroeg waarom niet. De heer Reinten gaf hiervan de schuld aan de gemeente Hengelo.

De gemeente Hengelo doet altijd moeilijk en hij vond zich tegengewerkt worden. Dit werd door de gemeente Hengelo tegengesproken. In het laatste overleg waar een vertegenwoordiger van ACT aanwezig was, is aangegeven dat wanneer de vergunningaanvraag binnenkomt, deze direct wordt opgepakt. Gemeente Hengelo gaf aan dat in april 2024 weer een onderzoek door OD Arnhem gaat plaatsvinden. 

De rechter vroeg ons of wij hierop willen reageren.

Hierop gaven wij aan, dat we in het gebied met een straal van 1 km, scholen, kinderdagverblijf en gastouders hebben. Tevens wordt de wijk nog uitgebreid met woningen. Alle inwoners worden met overschrijdende waarden van benzeen en PAK’s geconfronteerd, omdat ACT al die jaren niets hieraan heeft gedaan. Het gaat hier om een centenkwestie. Ook schandalig dat bij een onderzoek de ACT een filtersysteem wil koppelen om de waarden beneden de max wil houden, zonder vergunning.

 

Na een zitting van 2 uren werd deze door de rechter gesloten. Over 3 weken volgt de uitspraak.

 

Buiten de rechtbank kwam de heer Reinten naar ons toegelopen om een hand te geven en te zeggen dat hij voor een goed overleg is met de omwonenden en een goede buur wil zijn. Arrogantie ten top.

Andrea zei dat hij tijd genoeg heeft gehad en nu zijn eigen regels wil maken, terwijl hij zich aan bestaande regelgeving moet houden.

 

Het was een gezellige en vermoeiende middag.


Rob van Geelen

 

 

 

 

Overleg met de gemeente 28 februari 2024

We doen pas nu verslag van dit overleg op 28 februari met de gemeente, ODT en ACT, aangezien er in dat overleg onder embargo door de ODT gemeld is dat er weer een onderzoek is geweest bij de ACT, waarbij opnieuw overschrijdingen zijn geconstateerd op PAK's, benzeen en formaldehyde. De ODT vroeg om dit voorlopig onder de pet te houden, aangezien het een voorlopige conclusie is en het rapport nog niet is vrijgegeven (de ACT heeft nog eerst inzage en weerwoord). Aangezien we betrouwbaar willen zijn, hebben we daarover niets naar buiten gebracht; nu echter op 24 maart 2024 in de Tubantia hierover een bericht is geplaatst, menen we dat ook wij hier een bericht kunnen plaatsen. Als het rapport definitief is en wij daar bericht van hebben gekregen, zullen we daar melding van doen. 

We hebben Marieke Sombekke van de gemeente gevraagd wat de gemeente van plan is te doen vóórdat de ACT weet begint te produceren, met de wetenschap dat er weer normen overschreden zijn. De gemeente gaat verder op de ingeslagen weg van de last onder dwangsommen. Het handhavingstraject is conform de landelijke handhavingsstrategie. Elke keer dat er overschrijdingen zijn, wordt een dwangsom verbeurd. dat moet bij iedere meting blijken en is ook afhankelijk van de uitspraak van de voorzieningenrechter (zie hiervoor ons volgende blogbericht). Totdat is deze na vier keer is 'volgelopen', dan moet er een nieuw vervolg bepaald worden. 

Er is afgesproken dat we zoveel mogelijk blijen melden bij de ODT. Marieke Sombekke gaat kijken of de cijfers van de meldingen ook naar ons gestuurd kunnen worden.

Wij verbaasden ons erover dat in het verslag over de politieke markt op de website van de gemeente de presentatie van de ACT staat en geen presentaties van ons. Er is toegezegd dat ook onze presentaties geplaatst worden. Dat is tot nu toe niet gebeurd, dus daar komen we op terug.

Daarnaast kunnen we melden dat we regelmatig contact hebben met de MOB over de overlast door de ACT. De MOB informeert ons bijvoorbeeld over hun juridische acties.