maandag 21 oktober 2024

donderdag 10 oktober 2024

Hengeloos Peil

Maandag 21 oktober zullen Rob en Johan in gesprek gaan met Hengeloos Peil, een programma van 1Twente dat plaatsvindt in de Bibliotheek. Hengeloos Peil wil aandacht besteden aan de zorgen van omwonenden van de Asfaltcentrale. De opnames zijn van 19.00-20.00 uur. Publiek is vanaf 18.45 welkom, dus je kunt ons ondersteunen met je aanwezigheid! Het gaat om een gesprek van 12-15 minuten. Een uitwerking van het gesprek en het videofragment zal later die week op de website van 1Twente verschijnen. De uitzending zelf wordt (in de week van opname) op donderdag om 22:00 uur uitgezonden op het tv-kanaal van 1Twente. De herhaling is dan op zondagochtend om 11:00 uur.


zondag 6 oktober 2024

Bezwaar vergunning actief koolinstallatie afgewezen

Woensdag 28 augustus hebben we bericht dat we bezwaar hebben gemaakt tegen de vergunning die de ACT heeft aangevraagd voor een actief koolinstallatie. Dit bezwaar is door de gemeente afgewezen na een advies van de onafhankelijke commissie. De afwijzing lag voor de hand, omdat onze bezwaren zich vooral richtten op het beleid van de ACT om ons inziens voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. De actief koolinstallatie waarvoor de ACT een vergunning had aangevraagd schijnt wel de Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) wat te reduceren, maar niet in die mate als een volwaardig actief koolfilter die de asfaltcentrale in Deventer wel in gebruik heeft genomen. Onderzoeksresultaten wijzen op een sterkere reductie van ZZS met die hoogwaardiger installatie en ook een forse geurvermindering. Van dat laatste was op de dag van de proefneming met de installatie bij de ACT niets te merken. Ook de ODT heeft tijdens de zitting voor de bezwaarcommissie duidelijk aangegeven dat de hoogwaardige koolfilter zoals van Deventer veel effectiever is. Wij denken dat de ACT voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten en nemen de woorden van de eigenaar dat hij met de actief koolfilter "iets extra's wilde doen voor de buurt" niet serieus.  Inmiddels is ook wel gebleken dat uit de controlemeting van 31 mei 2024 dat de ZZS niet voldoende gereduceerd zijn, wat de ACT een boete van € 50.000 oplevert. Op 19 september j.l. is weer een meting geweest als het goed is. Daarvan hebben we nog geen uitslagen gehoord. 

We zijn dus niet teleurgesteld door het verwerpen van ons bezwaar, maar wel in het beleid van de ACT. Wel voelen we ons gesteund doordat de bezwaarcommissie kritische vragen stelde over het gemeentelijke beleid jegens vervuilende industrie en door de uitleg van de ODT over de verschillende koolfilterinstallaties. Met dat laatste werd een verweer door de ACT meteen ontkracht (er zou geen verschil in effectiviteit zijn).