woensdag 28 augustus 2024

Bezwaar vergunning actief koolinstallatie ACT

De ACT heeft een vergunning aangevraagd en gekregen voor het plaatsen en gebruiken van een actief koolinstallatie, waarmee emissie gereduceerd moet worden. We hebben bezwaar tegen deze vergunningsverlening gemaakt en we zijn vandaag hierover gehoord bij de commissie voor bezwaarschriften.  Ook de ACT, ODT en gemeente Hengelo waren aanwezig. Uiteraard zijn we niet tegen reductie van emissie van de ACT, maar ons bezwaar heeft de volgende (hoofd)redenen:

- de actief koolfilter wordt gebruikt om de emissie van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) te reduceren. In de vergunning wordt niet gesproken over geurreductie, terwijl stank de trigger is voor omwonenden.

- er zijn grofweg twee reductiesystemen met actief kool, een actief koolinstallatie en een zogenaamd volwaardig actief koolfilter; van die laatste is bij andere asfaltcentrales (Deventer onder andere) gebleken dat deze leidt tot vermindering van uitstoot van ZZS , maar ook van geur. Bovendien zou de emissie van ZZS bij een volwaardig actief koolfilter veel beter gereduceerd worden. Dit wordt tijdens de hoorzitting bevestigd door een medewerker van de ODT die de werking van beide installaties aan de commissie uitlegt. Wij begrijpen dus niet dat er niet meteen voor deze techniek is gekozen. 

- de installatie die de ACT wil gebruiken kan niet gekoppeld worden aan de automatiseringssystemen van de ACT en moet handmatig geactiveerd worden. Daarvan moet melding worden gemaakt in een logboek. Eens per jaar zal er door de ODT controle op de uitvoering zijn. De afhankelijkheid van menselijk handelen en de geringe controle is ook een van onze bezwaren. 

Wil je je verdiepen in de vergunning en ons bezwaarschrift helemaal lezen, klik dan hier

Onze argumenten vallen niet helemaal binnen het te toetsen kader van de verlening van de vergunning, aangezien het in eerste instantie gaat om eventuele belastende factoren van de installatie en niet om de effectiviteit ervan. Toch hopen wij dat de bezwarencommissie gevoelig is voor onze argumenten. De commissie brengt tussen vier en zes weken na vandaag advies uit aan B&W. We horen t.z.t. wat het advies is en hoe wij hiermee om kunnen gaan. Wordt vervolgd dus.