vrijdag 19 juli 2024

Voorlopige reactie van de gemeente op onze brief

Vandaag kwam een voorlopige reactie van de gemeente in een e-mailgericht aan BuurtoverlegACT. Omdat de gemeente onze zorgen serieus neemt, wil ze de nodige aandacht aan onze oproep besteden, kun je daarin lezen. Om die reden kan een formele reactie van de gemeente op zich laten wachten tot uiterlijk oktober. Uiteraard zijn we blij dat de gemeente onze brief serieus neemt en we zijn erg benieuwd waar de aandacht van de gemeente toe leidt. Hier kun je de brief zelf lezen. 

donderdag 18 juli 2024

Vragen over de ACT in de gemeenteraad

Aangezien we bang waren dat de brief, waarin we vragen de ACT te verplaatsen, die we naar B&W en naar de raadsfracties hebben gestuurd onopgemerkt zou blijven bij de politieke partijen tussen alle post die ze krijgen, hebben we de raadsfracties nogmaals onze brief gestuurd. Drie politieke partijen hebben daarop gereageerd: Partij van de Arbeid, Groen Links en Forum voor Democratie. Forum voor Democratie heeft ook vragen in de gemeenteraad gesteld naar aanleiding van de brief. Van de SP weten we dat zij regelmatig dit onderwerp agendeert in de gemeenteraad en Vincent Mulder van deze partij komt ook nu weer met vragen over opkopen of verplaatsen van de ACT. 

In de gemeenteraad zijn de vragen door burgemeester Schelberg beantwoord. Hier kun je aan het eind, vanaf 5.00 ongeveer de vragen de beantwoording zien en beluisteren.

Op de website van 1Twente staat ook een artikel hierover. 

De beantwoording door de burgemeester is zeer zeker niet tot onze tevredenheid. Waar hij  erop wijst dat het beleid is dat de ACT binnen de normen van de vergunning moet blijven (wat nu niet het geval is), maar tegelijkertijd zegt dat de (te hoge) uitstoot geen gezondheidsrisico's oplevert, is merkwaardig en tegenstrijdig. Voor de stank wordt gewezen naar de normen waarbinnen de overlast zou blijven, maar B&W zou misschien tijdens productiedagen haar vergadering eens in de open lucht in Hart van Zuid moeten houden. De beantwoording is in dezelfde ambtelijke bewoording als altijd, er wordt gewezen op het "zeer regelmatige en intensieve overleg" van de gemeente met buurtbewoners en ACT, maar dit overleg loopt langzamerhand vast nu er geen perspectief lijkt te zijn en de ACT naar onze mening haar verantwoordelijkheid ontloopt en blijkbaar steeds kan ontlopen.  Zie hier de blog over het laatste overleg.