woensdag 13 december 2023

Overleg met gemeente, GGD en ODT

Vanmorgen hebben Rob, Janine, Erik en Johan namens buurtoverlegact een overleg gehad met Lars Harms en Marieke Sombekke van de gemeente, met Reinier van Dijk van de ODT en met Marja Elders en Paul Wensveen van de GGD.

Het was een open en constructief overleg, waarin we besproken hebben wat de risico's zijn bij piekbelasting, dus op de momenten dat de Asfaltcentrale produceert en er een wolk uitstoot in de wijk neerslaat. De GGD wist onze zorgen voor dit moment te relativeren met onderbouwde argumenten. We duiken zelf ook nog verder in dit onderwerp. In het kort komt de uitleg door de GGD erop neer dat gezondheidsschade eerder optreedt na een langdurige belasting dan bij een kortdurende piekbelasting. De langdurige belasting en de risico's door de ACT worden berekend na onafhankelijke metingen op de risico's. Op onze vraag naar de extra risico's op kanker in Hengelo Zuid gaat Paul Wensveen op een later moment voor een klein groepje van ons uitleg geven hoe het daarmee staat. 

Die metingen laten nu een overschrijding op PAK's zien. De reden dat er nu nog niet kan worden ingegrepen is dat de ACT uitstel van de voorzieningenrechter heeft gehad voor de Last onder Dwangsom (LOD), zeg maar een soort boete. De rechter gaat eerst kijken of de gemeente de normen wel goed gehanteerd heeft of dat ze misschien te streng is geweest. We verwachten binnenkort een uitspraak daarover. Daarna pas kan de gemeente eventueel tot actie over gaan. Het kan natuurlijk ook zijn dat de ACT in het gelijk wordt gesteld. 

We hebben ook gesproken over indirecte gezondheidsrisico's, dus bijvoorbeeld de stress die iemand oploopt door de voortdurende stank en klachten die daar weer uit voort kunnen komen. 

Het is nog niet bekend wat de politiek gaat doen met de bevindingen uit de politieke markt. We zullen daar navraag naar gaan doen. 

In een volgend overleg - waarvoor ook de ACT wordt uitgenodigd - willen we bespreken wat er terecht is gekomen van de voornemens tot vermindering van overlast door de ACT en wat de ODT doet met onze meldingen van de overlast. 

Hopelijk zijn jullie zo voorlopig voldoende geïnformeerd. Als de notulen van het overleg van vandaag klaar zijn en we zijn vergeten iets te melden, komen we daar op terug. En via de mail kun je ons altijd laten weten of we iets op de agenda moeten zetten voor een volgend overleg.